SEMINAARI: KRIITTINEN VALOKUVA

CRITICAL DESIGN – GREEN DESIGN  24.11.2021 

 • 09.30 Seminaarin avaus: Lehtori Pauliina Pasanen, Muotoiluinstituutti ja Museoamanuenssi Paula Korte, Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva

  10.00 Toimittaja ja tietokirjailija Hanna Nikkanen: Ilmastonmuutos journalistisessa mediassa

  10.30 Valokuvaaja Miikka PirinenFossil Fueled Work

  11.00 Paneelikeskustelu aiheesta Ympäristökysymysten käsittely mediassa, moderoijana RARE Media

  Lounas 12.00-13.00 (omakustanteinen)

  13.00 Kuvataiteilija Antti Majava: Ekokatastrofin ja sen välttämisen epäkiinnostavuus taiteellisena ja journalistisena kysymyksenä

  13.30 Kuraattori-tutkijat Anna-Kaisa Koski ja Ki Nurmenniemi (Punos)Ekokriisien kerrostumia ja kytköksiä nykytaiteessa

  Kahvitauko 14.00-15.00 (omakustanteinen)

  15.00 Valokuvataiteilija Lasse Lecklin: Antroposeeni. Eräs geologinen aikakausi (30 minuutissa).

  15.30 Valokuvataiteilija Sanna Kannisto: Rauhoitettujen lintulajien valokuvaaminen poikkeusluvalla

  16.00 Muotoiluinstituutin graafisen suunnittelun linja: Kierto-videoteos

  16.20 Seminaarin päätös

  Mahdollisuus osallistua opastetulle kierrokselle valokuvauksen tiloihin Mukkulankadun kampuksella.

Critical Design – Green Design -tapahtuman ensimmäisenä päivänä 24.11. pureudutaan kriittisen valokuvan kysymyksiin. Malva ja Muotoiluinstituutin valokuvauksen linja ovat kutsuneet Lahteen eturivin valokuvataiteilijoita, kuvajournalisteja sekä median edustajia keskustelemaan journalistisesta valokuvasta, ympäristökriisistä sekä taiteen ja tieteen rajapinnoista.

Seminaari tarttuu teemoihin, jotka puhuttelevat Muotoiluinstituutin visuaalisen viestinnän opiskelijoita. Opiskelijat käsittelevät töissään usein ympäristöön ja kestävään kehitykseen liittyviä teemoja, ja samaan aikaan nuorten mediakäyttäytyminen muuttuu: nuoret esimerkiksi ilmaisevat kokevansa perinteisen median tavan puhua ilmastonmuutoksesta riittämättömäksi.

Aikamme ”totuudenjälkeisiin” mediailmiöihin liittyen on tärkeää käydä keskustelua, jossa pohditaan paitsi ympäristöhaasteiden käsittelyä myös kysymyksiä median riippumattomuudesta, objektiivisuudesta ja vaikuttamisen mahdollisuuksista. Missä rajoissa viestimme kuvajournalisteina mediassa? Entä millaisia vaikuttamisen mahdollisuuksia kuvataiteen kenttä mahdollistaa valokuvaajille? 

Seminaari on maksuton ja lähtökohtaisesti kaikille avoin
(riippuen mahdollisista rajoituksista).

Huomioimme sekä seuraamme koronaepidemian tilannetta. Alueelliset suositukset ja rajoitukset ovat voimassa tämänhetkisen arvion mukaan 31.10.2021 asti.

Informoimme tapahtuman osalta mahdollisista toimenpiteistä, joilla pystymme järjestämään turvallisen tapahtuman noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön sekä THL:n antamia ohjeita. Lisätietoja tapahtuman pääsivulla.