Strange Fruit

Kummalliset kasvit herättävät kysymyksiä luonnonympäristön hävittämisen ja yhteiskunnan pirstaloitumisen vaikutuksista. Millainen tulevaisuus ihmiskunnalla on edessä?

Andy Bestin ja Merja Puustisen Strange Fruit -teokset muistuttavat taiteilijoiden mukaan kasveja, jotka ovat mutatoituneet ydinonnettomuuden säteilyn vaikutuksesta. Teoksilla taiteilijat haluavat kiinnittää huomiomme luonnonympäristön muutoksiin, joita ihmiset aiheuttavat toiminnallaan.   

Teossarjan nimi Strange Fruit viittaa Billie Holidayn kuuluisaksi tekemään lauluun. Kappale kertoo Yhdysvaltojen synkästä historiasta ja rotusorrosta: puista roikkuvat kummalliset hedelmät ovat hirtettyjä mustia ihmisiä.

Teosten kautta taiteilijat pohtivat yhteiskunnan pirstaloitumista ja luonnonympäristön hävittämistä. Mitä tulevaisuudessa on edessä, jos emme kykene ratkaisemaan sosiaalisia ongelmia ja eliölajien katoa?  

Strange Fruit -veistokset nähdään kesäkuussa Lahdessa Siltapuiston katolla Aleksanterinkadun ja Vesijärvenkadun risteyksessä. Heinäkuussa teoksia pääsee ihmettelemään Heinolan kirjastolla.

Andy Bestin & Merja Puustisen Strange Fruit -veistoksia Aleksanterinkadulla Lahdessa.
Kuva: Elias Outakivi