Tuuliajolla

Jenni Tieahon pajuveistos Tuuliajolla tuo mieleen herkän veneen, joka on lipunut keskelle puistoaluetta. Teos on synynyt taiteilijan lähiympäristön luonnonmateriaaleista.

Taiteilijan mukaan teoksessa voi nähdä myös muun muassa joutsenen ja kehdon. Intuitiivisesti syntynyt veistos huokuu kalevalaista symboliikkaa, joka ohjaa ajattelemaan elämän ja kuoleman kysymyksiä. Veneessä istutaan harvemmin yksin, ja taiteilija mieltää veneet myös yhteisöllisyyden paikoiksi.  

Tieaho käyttää teoksissaan lähiympäristöstä löytyviä luonnonmateriaaleja, joiden tuoksu, rapina ja tuntuma tulevat taiteilijalle tutuiksi hitaassa työskentelyprosessissa. Ympäristön kanssa harmoniassa eläminen on tärkeä osa Tieahon taiteellista ajattelua, ja hänen suurikokoiset veistoksensa syntyvät ulkona luonnon keskellä työskennellen.

Taiteilija Jenni Tieaho.

Taide lisäämässä yksinkertaisen elämän ja lähiympäristön arvostusta

Teosnimi Tuuliajolla tarkoittaa tilannetta, jossa ollaan merillä ilman mahdollisuutta oman kulkuvälineen ohjaamiseen. Onko ympäristökysymysten parissa kamppaileva ihmiskunta tuuliajolla vai saammeko otettua ohjat omiin käsiin? 

‒ Uskon yhteisöllisyyteen ja eräänlaiseen kollektiiviseen alitajuntaan. Yhdessä tekeminen on tärkeää myös ilmastonmuutoksen ajassa, Tieaho kertoo.

Intuitiivisesti syntyvät teokset eivät ole Tieaholle tapa nostaa esiin omia kantojaan. Hän haluaa kuitenkin omalla työllään lisätä lähiympäristön ja yksinkertaisen elämän arvostusta.

Tuuliajolla on esillä kesäkuussa Lahden Matkustajasatamassa ja heinäkuussa Orimattilan Veteraanipuistossa.