Lanu 100

Olavi Lanu 1980-luvulla. Kuva: Kimmo Koskela, Lahden museoiden kuvakokoelmat.

Tänä vuonna taiteilija Olavi Lanun syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta ja sitä juhlistetaan vuoden aikana eri tavoin. Lanu oli suomalainen kuvanveistäjä ja taiteilija, joka tunnetaan erityisesti luonnonmateriaaleja hyödyntävistä veistoksistaan. Lanu toimi myös opettajana ja vaikuttajana Lahden taidekentällä. Hänen monipuolinen uransa kattaa laajan kirjon taidemuotoja, ja hänen teoksiaan löytyy mm. Malvan ja Kansallisgallerian taidekokoelmista.

Olavi Lanu 1925-2015

Lennart Olavi ”Olli” Lanu syntyi Karppilan kylässä, Viipurin maalaiskunnassa 10. heinäkuuta 1925. Hän oppi myöhemmin taiteelleen tunnusomaiseksi tulleen betonivalutekniikan jo sota-aikana toimiessaan betonilaboranttina Kannaksella. Taideopinnot Lanu aloitti 21-vuotiaana 1946 Vapaassa taidekoulussa, jonka lisäksi hän opiskeli Suomen Taideakatemiassa vuosina 1947-1951. Lanu opiskeli myös Pariisissa maalausta ja piirustusta vuosina 1952-53 Académie André Lhotessa ja Académie de la Grande Chaumièressa. Lahteen hän muutti 1956.

Lanun taiteellinen läpimurto tapahtui Venetsian biennaalissa 1978 luonnonmateriaaleja hyödyntävillä veistoksilla. Jatkumona teemoille toteutettiin Lanu-puisto Lahden Kariniemenmäelle 1989-92, jonne Lanulta tilattiin 12 lehtometsään sulautuvaa veistosta. Lanu toimi myös opettajana, poliitikkona ja vaikuttajana Lahden taidekentällä. Olavi Lanulle myönnettiin taiteilijaprofessorin arvo 1986, Lahti-mitali 1987 ja Pro Finlandia -mitali 1998. Olavi Lanu menehtyi 11. toukokuuta 2015.

Olavi Lanun teokset Malvan taidekokoelmassa

Olavi Lanu on tullut tunnetuimmaksi usein ihmishahmoja muistuttavista ympäristötaideteoksistaan, jollaisia myös Muodonmuutoksia -näyttelyssä kohtaamme. Hän ehti urallaan kuitenkin monenlaista muutakin; niin esittäviä omakuvia, maalauksia kuin grafiikkaa, valokuvia, abstrakteja piirustuksia, reliefejä, akvarelleja ja teoksia, joissa hän öljyvärin käytön sijasta hyödynsi luonnonmateriaaleja, kuten hiekkaa. Näitä teoksia hän onkin maalausten sijasta kutsunut ”kuviksi”. Teosten mittakaava vaihtelee senteistä moniin metreihin. Malvan taidekokoelmasta Lanun teoksia löytyy yhteensä 238, koko hänen runsaan ja monivaiheisen uransa varrelta. Teokset on saatu kokoelmaan joko lahjoituksina tai suoraan taiteilijalta ostettuina tai tilattuina. 

Valokuva näyttelystä ”Olavi Lanu – Elämää suomalaismetsissä” Lahden taidemuseossa 6.9.–30.9.1979. Kuva: Pirjo Kaarkoski. Lahden museoiden kuvakokoelmat. 
 

Olavi Lanun julkiset teokset

Ympäri Lahtea on myös mahdollisuus tutustua Olavi Lanun julkisiin veistoksiin. Yksittäisiä Lanun teoksia on esimerkiksi Galleria Nuovon edustalla sijaitseva herkkä Pajutyttö tai kaupunginteatterin edustan arvoituksellinen Kivettymä. Lanunaukion Lehmus puolestaan mietityttää puumaisella olemuksellaan. Lisäksi isompia teoskokonaisuuksia löytyy esimerkiksi Kariniemenmäellä sijaitsevasta Lanu-puistosta, jossa yhteensä 12 Lanun veistosta on sulautuneena osaksi luontoa. Radiomäellä puolestaan on neljän Lanun teoksen kokonaisuus, jotka voi bongata alueella kulkiessa. 

Tutustu Lanu-puistoon:

Muodonmuutoksia-näyttely

Muodonmuutoksia-näyttely nostaa valokeilaan edesmenneen Olavi Lanun, jonka syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Näyttely tuo Lanun teokset vuoropuheluun hänen aikalaisiensa ja nykytaiteilijoiden teosten kanssa.  

Näyttely käsittelee kehollisuutta, tunne-elämää ja moniaistillisia kokemuksia, ja tutkii ihmisen ja luonnon välistä vuorovaikutusta. Ihmisen olemassaolo nähdään osana luonnon kiertokulkua.   

Näyttely on avoinna Malvan ensimmäisessä kerroksessa 10.5.–2.11.2025.

Näyttelyn taiteilijat 

Arca & Jesse Kanda, Kinga Bartis, melanie bonajo, Elo-Reet Järv, Olavi Lanu, Ana Mendieta, Taneli Rautiainen, Luis Alberto Rodriguez, Jani Ruscica, Mari Sunna ja Apichatpong Weerasethakul 

Oheisohjelmaa ja yleisötapahtumia

Muodonmuutoksia-näyttelyn ja Lanun juhlavuoden kunniaksi järjestämme monipuolista oheisohjelmaa ja yleisötapahtumia vuoden 2025 aikana. Sivua ja ohjelmistoa päivitetään kevään aikana, joten pysythän kuulolla.

Poimintoja Lanu-muistoista

Keräsimme viime vuonna Malvan verkkosivulomakkeen kautta lahtelaisten muistoja Olavi Lanusta. Lanu oli näkyvä hahmo Lahdessa paitsi kuvanveistäjänä, myös opettajana ja Taidemuseohanketta edistävänä aktivistina. Tässä poimintoja mieleenpainuvaan taiteilijaan liitetyistä muistoista: 

Olli oli spontaani, rohkea ja innostava opettaja, ehdoton auktoriteetti. Hän puhui ja nauroi kovalla äänellä. Hän opetti monipuolisesti erilaisia piirtämisen ja maalaamisen tekniikoita, sommittelua, pelkistämistä, muovailua, värioppia ja perspektiivioppia sekä taidehistoriaa kirjasta, jossa oli mustavalkoiset kuvat. 

Olli saapui aina kouluun polkupyörällä. Päässään musta baskeri. Vinossa. 

Me rakastimme Ollin opetustapaa, joka oli kaikkea muuta kuin konservatiivinen. Hän avasi silmämme näkemään, kuulemaan muutakin kuin oletettua! 

Opetusmetodeihin kuuluivat säännölliset käynnit Lahden taidemuseossa. Silläkin on selvästi ollut iso vaikutus ja se on muovannut kykyäni katsoa sekä arvioida taideteoksia taiteen kuluttajana. Nautin edelleen näyttelyissä käynnistä. 

Kun tapasin Olavi Lanun ensimmäistä kertaa, hän esittäytyi minulle: ”Lennart Olavi Lanu, ei viru eikä vanu”.