Juuret – Aarteita kokoelmista

Näyttely esittelee aarteita niin taiteen, julisteiden kuin muotoilunkin osa-alueilta. Pala arvokkainta – ja kenties tunnetuinta – lahtelaisuutta löytyy tästä näyttelystä.

Juuret – Aarteita kokoelmista -näyttely esittelee museon Lahdessa säilyttämiä julisteita, taideteoksia ja huonekaluja. Näyttelyn nimi muistuttaakin kokoelmien merkityksestä Malvalle – kokoelmat ovat juuret, joista museon kaikki toiminta muotoutuu.

Paikallisuus nostetaan jalustalle omien kokoelmien lisäksi myös näyttelyn tekijöiden kautta: Palkittu lahtelaismuotoilija ja sisustusarkkitehti Tapio Anttila on suunnitellut Juuret-näyttelyn arkkitehtuurin ja ilmeen. Anttilan ajatuksiin näyttelysuunnittelusta tutustutaan alla olevalla videolla.

MUOTOILU

Teollinen muotoilu pääsee näyttelyssä vahvasti esille, olihan Lahti pitkään suomalaisen huonekaluteollisuuden keskus. Museon huonekalukokoelmasta on koottu kattaus, joissa esitellään teollisen suunnittelun teknisiä, materiaalisia ja tuotannollisia näkökulmia 1950–1970-luvuilla.

JULISTEET

Julisteiden osalta tarkastellaan Suomen historiaa julistetaiteen kautta – lahtelaisuutta unohtamatta: Monipuolisessa näyttelyssä nautitaan muun muassa Mallasjuoman, Askon ja Lahdessa järjestettyjen hiihtokilpailujen julisteista.

TAIDE

Lahtelaisen taidemuseotoiminnan juuriin päästään tutustumaan, kun näyttelyssä esille pääsevät Viipurin taidemuseon kokoelmista Lahteen periytyneet upeat taideaarteet. Arvokkaat ja yleisön rakastamat teokset avaavat näkymiä 1800-luvun ja 1900-luvun alkupuolen suomalaiseen ja ulkomaiseen maalaus- ja veistotaiteeseen.

MATKALLA MALVAAN -VIDEOTEOS

Juuret-näyttelyn yhteydessä voi matkata Lahden taidemuseon juurilta aina Malvan avautumiseen asti. Matkalla Malvaan -videoteos nostaa esille keskeisimpiä tapahtumia ja keskustelunaiheita museon 70-vuotisen historian varrelta. Kahdeksan minuuttiseen videoon on poimittu aikalaissitaatteja ja kuvituksena nähdään historiallisia valokuvia sekä museon omien taidekokoelmien helmiä. Videonsisällöllisestä suunnittelusta on vastannut museon oma henkilökunta. Toteutus on valo- ja videosuunnittelija Kimmo Karjusen käsialaa.

Harvinainen kurkistus taidekokoelmatiloihin löytyy alta!

Julistekokoelmiin pääsee tutustumaan kirjanjulkistusvideon avulla

Tuulenpuuskia – Suomen historiaa julisteissa 1920-1970 -kirja on syntynyt Juuret-näyttelyn suunnittelun ohessa. Voit siis mainiosti virittäytyä näyttelyn tunnelmaan Tuulenpuuskia-kirjan julkistustilaisuuden kautta.