Kaarlo Stauffer: Fantasmagoria

Fantasmagoria esittelee teoksia, jotka ammentavat sukukuvista ja käsittelevät ajan kulumista, vanhenemista sekä muistamisen ja mielikuvituksen suhdetta.
7.12.2024 ‐ 6.4.2025
Katso kaikki aukioloajat
LähiTapiola Vellamo -sali, Malvan 1. kerros
Katso saapumisohjeet

Kaarlo Staufferin (s.1988) öljyvärimaalaukset pohjautuvat vanhoihin perhevalokuviin. Taiteilija ei esitä sukunsa tarinaa sellaisenaan, vaan pohtii kuvan tekemistä suhteessa todellisuuskäsityksiin, sekoittaen valokuvan ja maalauksen traditioita. Stauffer käsittelee ajan kulumista ja vanhenemista; nostalgiaa ja kaipuuta, suruakin; mutta myös aaveita ja ulkopuolta, ei-mitään. Tapahtuneen ja kuvitellun välinen raja on tarkoituksellisen hämärä. Teosten maailmassa esiintyy yliluonnollisen mahdollisuuteen liittyviä vivahteita.

Kuvatun hetken keinotekoisuus korostuu ja esitetystä tulee fiktiota, jopa metafiktiota: ei tämä oikeasti näin mennyt. Toisaalta esiin nousee myös muistamiseen ja muistin olemukseen liittyviä kysymyksiä: mitä ajan myötä unohtuu? Millä mieli, tai mielikuvitus, täydentää aukkoja?

Fantasmagoria on Kaarlo Staufferin ensimmäinen museossa järjestettävä yksityisnäyttely. Se esittelee noin kaksikymmentä vuosina 2017–2024 maalattua, sukukuvista ammentavaa teosta.

Kaarlo Stauffer, Death of a Cousin, 2019. Kuva: Mathias Foster.