Emma Helle, Tamara Piilola ja Pia Sirén: Tulevaisuuden puutarha

Kolmen taiteilijan Malvaan luomassa puutarhassa risteävät romanttinen luontokäsityksemme ja vaihtoehtoinen tulevaisuuden näkymä.
6.10.2023 ‐ 3.3.2024
Katso kaikki aukioloajat
Lahden Teollisuusseura -sali, Malvan 3. kerros
Katso saapumisohjeet

Tulevaisuuden puutarha tuo yhteen kolme taiteilijaa, joiden työskentelyä yhdistää vahva materiaalisuus, kehollisuus sekä luontosuhteemme tutkiminen. Kuvanveistäjä Emma Helteen (s. 1979) runsaat ja ilakoivat keraamiset veistokset nostavat valokeilaan taidehistorian sivuhenkilöitä. Tamara Piilola (s. 1977) tunnetaan rehevistä luontomaalauksistaan, jotka kuljettavat katsojan keskelle suloisinta loppukesän päivää. Pia Sirén (s. 1982) luo puolestaan paikkasidonnaisia maisemallisia installaatioita, jotka rakentuvat usein muovipressuista ja rakennustelineistä. Kolmen taiteilijan Malvaan luomassa puutarhassa risteävät romanttinen luontokäsityksemme ja vaihtoehtoinen tulevaisuuden näkymä, jossa luonto on ihmisen valmistamista materiaaleista rakennettu. 

Emma Helle (s. 1979) on suomalainen kuvanveistäjä, joka tunnetaan rönsyilevistä keramiikka- ja puuveistoksistaan, jotka ammentavat motiivinsa taidehistoriasta. Helle on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2007, ja hänen teoksiaan löytyy muun muassa Kansallisgallerian, Sara Hildénin taidemuseon ja Espoon modernin taiteen EMMAn kokoelmista. 

Kuvataiteilija Tamara Piilola (s. 1977) on opiskellut maalaustaidetta Turun Piirustuskoulussa, Helsingin Kuvataideakatemiassa sekä Leipzigin Hochschule für Grafik und Buchkunstissa. Valo ja puhtaat värit ovat Piilolan luontoaiheisten maalausten keskiössä. Piilola palkittiin Didrichsen Pro Arte -palkinnolla vuonna 2016, ja hänen teoksiaan on muun muassa Valtion taideteostoimikunnan, Sara Hildénin taidemuseon ja HAM Helsingin taidemuseon kokoelmissa.

Pia Sirén (s. 1982) luo tilateoksia, jotka mukailevat luontokokemusta: ”idea on, että rakennan mahdollisimman arkisilla ja karuilla raksamateriaaleilla jotain kaunista. Rakennettu luonto herättää kysymyksiä ihmisen suhteesta ympäristöönsä ja muokattujen maisemien keinotekoisuudesta.” Sirén valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 2012, ja hänen teoksiaan on nähty lukuisissa soolo- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.  

Kuvassa olevat teokset
Tamara Piilola: Leijonan kuukausi, 2021, kuva Jussi Koivunen
Emma Helle: Nothing of Him That Doth Fade, 2022, kuva Angel Gil
Pia Sirén: Luonnos, 2019, Hyvinkään taidemuseo, kuva Pia Sirén