Hakkapeliittain kotiinpaluu

Pentti Papinaho

1975

Pronssi

Muistomerkkihankkeen alkuunpanijat olivat Ratsumieskilta ry, Hakkapeliittayhdistys ry ja Hämeen ratsumiesrykmenttisäätiö. Patsas on hankittu muistomerkiksi ja kunnianosoitukseksi 30-vuotiseen sotaan osallistuneille hakkapeliitoille, joiden joukossa oli paljon miehiä Lahden ja Päijät-Hämeen seuduilta. Kaupunki maksoi 2/3 teoksen kustannuksista ja loput varat hankittiin keräyksellä. Veistos pystytettiin ensin Sairaalamäelle ja se paljastettiin kaupungin 70-vuotisjuhlallisuuksien yhteydessä. Sijoituspaikasta kiisteltiin pitkään ja nykyiselle paikalleen Mariankadun kävelykatuosuudelle veistos siirrettiin vuonna 1991.

Mahtipontisessa teoksessa on kuvattu kaksi kotiin palaavaa, tiiviisti rinnakkain ratsastavaa hakkapeliittaa haarniskoissaan. Hurjina hirnuvat ratsut ovat nousseet takajaloilleen potkimaan ilmaa etukavioillaan, ratsastajien pidellessä tiukasti kiinni ohjaksista. Pronssinen ratsukko on 3,1 metriä korkea ja veistos painaa jopa 36 000 kiloa. Siinä missä hevoset esiintyvät vauhkoina ja hyökkäävinä hampaansa paljastaen, ratsastajien kasvot ovat verrattain rauhalliset, joskin erittäin totiset. Meneillään oleva hetki ja hevosten ilmentämä hurja voima ovat täysin miesten hallinnassa, epävarmuudesta tai pelosta ei ole merkkiäkään. Sotaisaa tunnelmaa lieventääkseen ja rauhanomaisemman vaikutelman luodakseen taiteilija on tehnyt päätöksen piilottaa sotilaiden aseet suojuksiinsa, pois näkösältä. Tyyliltään hakkapeliittapatsas on kunnianhimoisen realistinen, jopa hevosten suonet ja jänteet ovat nähtävissä. Taiteilijan tavoitteena onkin ollut kuvata mennyttä aikaa mahdollisimman uskottavasti. Papinahon tiedetäänkin perehtyneen kirjallisuuteen, hevosen anatomiaan, ratsastajapatsaisiin ja 1600-luvun museoesineisiin huolellisesti ennen veistotyön aloittamista.

Pentti Papinaho, Hakkapeliittain kotiinpaluu, 1975. Kuva: Eetu-Pekka Heiskanen/Lahden museot.

Tietoa taiteilijasta

Pentti Papinaho (1926–1992) on orimattilalainen kuvanveistäjä, joka aloitti veistämisen jo lapsena. Papinaho opiskeli vuosien 1947–1952 aikana Taideteollisessa ammattikoulussa, Taideteollisessa oppilaitoksessa sekä Suomen Taideakatemian koulussa. Hän on tullut tunnetuksi useista eri puolille maata tehdyistä monumentaaliveistoksistaan ja muistomerkeistään. Papinaholle myönnettiin Professorin arvonimi vuonna 1982.

Taideteos kartalla

Aleksanterinkadun ja Mariankadun kulmauksessa. –
Näytä Google Mapsissa

Hakkapeliittain kotiinpaluu

Aleksanterinkadun ja Mariankadun kulmauksessa. –

Näytä Google Mapsissa