Julistemuseon historiaa

Kari Piippo julistenäyttelyssään 2017. Kuva: Lassi Häkkinen.

Lahden julistemuseo perustettiin vuonna 1975 Lahden taidemuseon yhteyteen graafisen muotoilun kokoelmaksi. Museon historiassa kääntyy uusi lehti, kun julistemuseo ja Lahden taidemuseo yhdessä muodostavat uuden Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan. Malvan avautuessa keväällä 2022 julistekokoelman esittelylle saadaan vihdoin pysyvät tilat.

Julistemuseo kerää, taltioi, tutkii ja esittää suomalaista ja ulkomaista graafista muotoilua. Kokoelmiin kuuluu nykyisin yhteensä yli 75 000 painotuotetta, niistä noin 70 000 on julisteita. Kokoelmissa on niin kaupallisia, aatteellisia kuin kulttuurijulisteitakin.

Julistekokoelmiin liittyy läheisesti Suomen Taidepiirtäjäin Liiton kokoelma, joka on lahjoitettu Lahden taidemuseolle. Julistemuseoon lahjoitetun materiaalin joukossa on ollut myös teoksia, jotka on kirjattu Suomen Taidepiirtäjäin Liiton kokoelmaan. Vuonna 1926 Reklaamimiesten kerhona aloittanut Suomen Taidepiirtäjäin Liitto muutti nimensä vuonna 1963 muotoon Taidepiirtäjien liitto Grafia Tecknarförbund, tuttavallisemmin Grafia.

Julistekokoelmat

Julistemuseon mittavasta kokoelmasta löytyy niin suomalaista graafista muotoilua kuin kansainvälisiäkin julisteita.