Pauliina Mäkelä: Pneuma

Pneuma muodostaa elollisesta ja elottomasta luonnosta ammentavan, kiehtovan maailman.

Pauliina Mäkelä (s. 1980) työskentelee monialaisesti kuvituksen, kuvataiteen ja esitystaiteen parissa. Mäkelä on tunnettu teknisesti realistisista, mutta tunnelmaltaan lumoavan kiehtovista ja unenomaisista piirroksistaan. Hän yhdistelee taiteessaan usein myös kokeellisia menetelmiä sekä analogisia tekniikoita.

Näyttelyn nimi – Pneuma viittaa antiikin filosofian termiin, jolla on ollut eri merkityksiä, kuten liikkeessä oleva ilma, hengitys, henki sekä henkäys. Tarinallisia ja symbolisia vihjeitä sisältävät kuvat avautuvat katsojalle hitaasti, tutkimalla. Näyttelyssä on esillä piirroksia, printtejä, ja piirtoheitinprojisointeja. Kasveja, kehon osia ja aaveita kuvaavien teoksien merkitykset kytkeytyvät niin sieluun, ruumiiseen kuin maailmaankin. Happea luovasta kasvillisuudesta tulee ruumiillista ja ruumiillisesta jotain aavemaista. Näyttelyn teokset muodostavat elollisesta ja elottomasta luonnosta ammentavan, kiehtovan maailman.

Näyttely käsittelee inhimillisen epävarmuuden alueita ja tuntemusten välitiloja. Teosten salaperäinen tunnelma kommentoi elämän epätäydellisyyttä jättäen tilaa katsojan tulkinnalle. Epävarmuuden tilasta voi syntyä myös lohdullinen ajatus elämän kantokyvystä sekä siitä, että toisaalta kaikki on mahdollista.

Pauliina Mäkelä asuu ja työskentelee Turussa. Hän on valmistunut Lahden muotoiluinstituutista 2005 ja on sittemmin palkittu Vuoden kuvittaja 2021 -palkinnolla sekä World Illustration Awards -kilpailussa 2023. Hän toimii myös osana HARMAA-työryhmää, joka kehittää erilaisia filosofis-kuvataiteellisen ilmaisun muotoja.

Kuva: Pauliina Mäkelä, Slow Reflector, 2023.