Tapahtumat

Designpaahtimo – vieraana Kozeen Shiwan

Tapahtuma on päättynyt
Designpaahtimo tarjoaa kahvipöytäkeskusteluja muotoilusta, taiteesta ja tulevaisuudesta!

Designpaahtimo tarjoaa kahvipöytäkeskusteluja muotoilusta, taiteesta ja tulevaisuudesta!

Kerran kuukaudessa verkossa järjestettävissä Designpaahtimo-keskusteluissa haastattelijana toimii Sami Sykkö. Haastateltavina nähdään Lahteen kytkeytyviä taiteilijoita ja muotoilijoita. Tapahtumalinkki toimitetaan verkosta lippunsa ostaneille ennen tapahtumaa.

Kozeen Shiwan

Tapahtumasarjan viidennessä osassa ti 10.8. klo 17–18 keskustellaan ruokataiteilija Kozeen Shiwanin kanssa. Shiwan on 31-vuotias helsinkiläinen keittiömestari, joka on työskennellyt muun muassa Michelin-ravintola Askin keittiömestarina. Lisäksi hän on järjestänyt ainutlaatuisia I AM -ruokanäytöksiä Suomessa ja ulkomailla.  

Kurdistanissa syntynyt Shiwan muutti perheensä kanssa Lahteen vuonna 1998, ja hän kasvoi rullalautailun, rap-musiikin, muodin ja taiteen parissa. Sekä kauneus että ruoka ovat kiehtoneet Shiwania pienestä pitäen. Estetiikka ja identiteetti kytkeytyvät Shiwanin ruuissa toisiinsa, ja visualisuus on keskeinen osa hänen työskentelyään. Illallinen voi olla monimuotoinen, kokonaisvaltainen ja kaikkia aisteja kutkuttava performanssi – enemmän kuin vain ruokaa. Shiwan haluaa luoda ikimuistoisia kokemuksia ja uusia näkökulmia sekä herättää keskustelua.  

Shiwan päättyi kokiksi kolmannella yrittämällä, sillä hän haaveili ensin vaatesuunnittelijan urasta. Kokkioppilaiden Euroopan mestaruuden napannut Shiwan löysi kuitenkin opintojensa aikana kutsumuksensa. Kiinnostus Michelin-tähditettyjä ravintoloita kohtaan vei hänet Lahdesta Helsinkiin, sillä hän tiesi jo varhain haluavansa Suomen ravintolamaailman huipulle.  

Shiwanista tulikin lopulta Michelin-ravintola Askin keittiömestari, ja hän viihtyi tehtävässä noin kaksi vuotta.  Uransa huipulla hän päätti kuitenkin jättää kunnianhimoisen pestinsä osallistuakseen Designmuseon näyttelyyn. Shiwanin museolla järjestämät kokonaisvaltaiset I AM -ruokanäytökset keräsivät suurta huomiota nostamalla ruuan taiteen asemaan. 

Shiwanin ruokaluomusten visualinen ilme on omaa luokkaansa, ja ne voidaan nähdä sekä taiteena että designina. Ruoka-annokset ovat hänelle kuin pieniä syötäviä installaatioita. Shiwan mieltää itsensä ensisijaisesti suunnittelijaksi, vaikka kokeekin uniikin työskentelynsä pakenevan määritelmiä. 

Hinta: 5 €. Museokorttilaisille tarjoamme kaksi tapahtumalippua yhden hintaan, lue tarjouksesta lisää täältä.

Max osallistujamäärä 50

Lipun tapahtumaan voit ostaa Lahden museoiden verkkokaupasta.

Juontajana toimiva Sami Sykkö on toimittaja, esiintyjä, kolumnisti, kommentaattori ja kirjailija. Sykkö on toiminut toimittajana esimerkiksi itsenäisyyspäivän vastaanotolla Presidentinlinnassa ja kommentaattorina Britannian kuninkaallisissa häissä. Koulutukseltaan hän on ekonomi.

Sykkö on erikoistunut muotiin, sisustukseen, muotoiluun ja kulttuuriin. Hän on myös kirjoittanut kaksi sisustuskirjaa suomalaisista kodeista ja sisustuksista. Sykkö on entinen Glorian päätoimittaja ja kirjoittanut pari vuosikymmentä Helsingin Sanomiin ja Kuukausiliitteeseen. Lisäksi hän on vuosia toiminut kolumnistina erilaisissa aikakauslehdissä.