A&DO Labra – Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskus vierailee Malvalla syyskuussa 2021

Malva toukokuussa 2021. Kuva: Eetu-Pekka Heiskanen, Lahden museot

Arkkitehtuuri ja muotoilu kuuluvat kaikille ja ne ympäröivät meitä kaikkialla. Me kaikki olemme käyttäjinä rakennetun ja muotoillun ympäristön parhaita asiantuntijoita. Pystymme ratkaisemaan pieniä ja suuria ongelmia.

A&DO – Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskus on Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon yhteishanke. Hanke tuo arkkitehtuurin ja muotoilun tiedot, taidot ja tekijät kaikkien kiinnostuneiden käyttöön.

Tavoitteenamme on näin lisätä suomalaisten kansalaisten ymmärrystä arkkitehtuurista, muotoilusta sekä ympäristön suunnittelusta. Välineenä ovat arkkitehtuuri- ja muotoiluoppimisen menetelmät. Samalla hanke kehittää museoiden toimintaa. Hyvä lähiympäristö, yhteinen suunnittelu ja saavutettavuus ovat hankkeen tärkeitä aiheita”, kertoo hankejohtaja Leena Svinhufvud Designmuseosta.

A&DO Labra on kiertävä oppimisen ympäristö ja näyttely, joka kertoo muotoilusta ja arkkitehtuurista. Näyttelytila on rakennettu kahteen konttiin, jotka voidaan siirtää paikasta toiseen. A&DO Labran kiertonäyttelyn aiheena on hyvä lähiympäristö. Ensimmäisessä näyttelykontissa teemaan sukelletaan Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon kokoelmaesineiden avulla. Toisessa tutustutaan vierailupaikkakunnan suunnittelijoihin ja heidän työhönsä. Valikoima on koottu yhteistyössä paikallisten kanssa.

A&DO Labra aloittaa kierroksensa Lahdesta

Elokuussa A&DO Labra saapuu Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan naapuriin Malskin aukiolle 30.8.-30.9.2021. Kahden kontin muodostamassa näyttelyssä esille nousevat myös Lahden paikalliset esimerkit arkkitehtuurista ja muotoilusta. Esimerkit on valittu yhteistyössä keväällä 2022 avautuvan Malvan kanssa.  

”A&DO Labra on avoinna kaikille kaupunkilaisille. Sen lisäksi siellä vierailee suunnitelman mukaan yli 1100 nelosluokkalaista opettajineen Lahden kaupungin perusopetuksen kulttuuriohjelman myötä. Koululaisten mielipide on huomioitu näyttelyn arkkitehtuurikohteen valinnassa”, kertoo museopedagogi Tuija Vertainen Malvasta.

Lisätiedot

Johanna Immeli
Museopedagogi