Muotoilun ja arkkitehtuurin oppimisen iloa Lahdessa – A&DO Labra avautuu Lahden uuden Malva-museon naapurissa

A&DO Labra Lahdessa. Kuva: Johannes Romppainen

Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon yhteinen A&DO Labra kutsuu tutkimaan omaa lähiympäristöä suunnittelijan silmin. Kahden kontin ympärille rakentuva A&DO Labra on kiertävä oppimisympäristö ja näyttely, joka kertoo kiehtovin kuvin ja esinein muotoilusta sekä arkkitehtuurista. Lahdessa se tarjoaa tapahtumia kaikenikäisille 30.8.–30.9.2021. 

A&DO – Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskus on Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon yhteishanke. Hanke tuo arkkitehtuurin ja muotoilun tiedot, taidot ja tekijät kaikkien kiinnostuneiden käyttöön. Sen filosofiana on, että kaikki olemme käyttäjinä rakennetun ja muotoillun ympäristön parhaita asiantuntijoita. Pystymme ratkaisemaan pieniä ja suuria ongelmia. Arkkitehtuuri ja muotoilu kuuluvat kaikille ja ne ympäröivät meitä kaikkialla.  

A&DO Labra rakentuu kahteen konttiin, jotka voidaan siirtää paikasta toiseen. Kiertonäyttelyn aiheena on hyvä lähiympäristö. Ensimmäisessä näyttelykontissa teemaan sukelletaan Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon kokoelmaesineiden avulla.

Toisessa kontissa tutustutaan vierailupaikkakunnan suunnittelijoihin ja heidän työhönsä. Lahden paikalliset esimerkit on valittu yhteistyössä keväällä 2022 avautuvan Malvan kanssa.   
 
A&DO Labra on avoinna kaikille kaupunkilaisille. Sen lisäksi siellä vierailee suunnitelman mukaan yli 1100 nelosluokkalaista opettajineen Lahden kaupungin perusopetuksen kulttuuriohjelman myötä. Koululaisten mielipide on huomioitu näyttelyn arkkitehtuurikohteen valinnassa”, kertoo museopedagogi Tuija Vertainen Malvasta. 
 
Lahden nelosluokkaiset tutustuvat näyttelyyn ja sen lähiympäristöön arkiaamupäivisin. Iltapäivisin ja viikonloppuisin Labra on avoinna kaikille kaupunkilaisille avoimine opastuksineen ja arkkitehtuurikierroksineen. Näyttelyyn on kutsuttu mukaan myös Malskin alueen naapurustoa, lisäksi senioreille on suunniteltu erityistä ohjelmistoa. Tarkemmat tiedot päivittyvät A&DO:n verkkosivuille ja museoiden viestintäkanaviin. 

Tavoitteenamme on näin lisätä suomalaisten kansalaisten ymmärrystä arkkitehtuurista, muotoilusta sekä ympäristön suunnittelusta. Välineenä ovat arkkitehtuuri- ja muotoiluoppimisen menetelmät. Samalla hanke kehittää museoiden toimintaa. Hyvä lähiympäristö, yhteinen suunnittelu ja saavutettavuus ovat hankkeen tärkeitä aiheita”, kertoo hankejohtaja Leena Svinhufvud Designmuseosta. 

Katso A&DO Labran aukioloajat täältä.

Lisätiedot

Johanna Immeli
Museopedagogi