Adrien M & Claire B:n maailmaa kiertäneitä teoksia vihdoin Suomessa

Ranskalainen Adrien M & Claire B luo vuorovaikutteisia, tilallisia ja digitaalisia installaatioita.​

Malvassa 12.5.2023 avautuva Valon huomassa -näyttely tuo kansainvälisesti tunnetun ja palkitun Adrien M & Claire B taidetta ensimmäistä kertaa Suomeen. Digitaalisista installaatioista koostuva näyttely tarjoaa uudenlaisen näyttelykokemuksen, jossa kävijä on aktiivisessa ja keskeisessä roolissa näyttelyn taideteosten kanssa.
Ranskalaisten Adrien Mondotin ja Claire Bardainnen näyttelyt ovat lumonneet kävijöitä luoden taiteellaan kokonaisia maailmoja ja erilaisia todellisuuksia. He aloittivat taiteellisen yhteistyön vuonna 2011, ja toimivat yhdessä yli kolmikymmenhenkisen tiiminsä kanssa.

Claire Bardainne (1978, Ranska) on kuvataiteilija, joka on toiminut graafisen suunnittelun ja lavastustaiteen saralla.
Adrien Mondot (1979, Ranska) on monialainen taiteilija, tietojenkäsittelytieteen asiantuntija ja jonglööri.

Taiteilijoiden näyttelytiloihin luoma maailma muodostuu kolmesta teoskokonaisuudesta: Viimeisellä hetkellä, XYZT Abstrakteja maisemia sekä Acqua Alta – Peilin tuolle puolen

Last minute​ – Viimeisellä hetkellä on immersiivinen digitaalinen installaatio, jonka kesto on 30 min​. Tilassa on myös oma äänimaailmansa.

XYZT​ muodostuu useista eri interaktiivisista mediataideteoksista (mm. projisointeja ja kosketusnäyttöjä) yhdeksi kokonaisuudeksi, joka reagoi näyttelyvieraiden liikkeisiin ja kosketuksiin.

Acqua Alta — Crossing the mirror​ hyödyntää lisättyä todellisuutta (Augmented reality, AR). Kävijä voi ladata sovelluksen omaan älylaitteeseen tai lainata tilassa olevia tabletteja.

Kyseessä on vahvasti vuorovaikutteinen ja osallistava näyttely, joka on erityisesti suunnattu lapsiperheille ja nuorille aikuisille. Toisaalta helposti lähestyttävät teokset mahdollistavat myös senioreille sukeltamisen digitaaliseen maailmaan. ​Kokemuksellisuutensa takia teokset eivät vaadi kokijalta nykytaiteen tuntemusta.

Adrien M & Claire B: Valon huomassa | Havens of Light on esillä Malvan 1. kerroksen LähiTapiola Vellamo -salissa, Panimogalleriassa ja Päijänne-galleriassa 12.5.-1.10.2023.

Kuva: Adrien M & Claire B, Last Minute © Adrien M & Claire B