Jenni Niskalan Malvaan toteuttama seinämaalaus on valmis

Kuvataiteilija Jenni Niskala on toteuttanut suurikokoista ja värikästä seinämaalausta Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan Käymistilaan, museon neljänteen kerrokseen. Nyt seinämaalaus on valmis.

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva on tilannut suurikokoisen seinämaalauksen juhlistaakseen ensimmäistä toimintavuottaan. Toteuttajaksi valittiin kuvataitelija Jenni Niskala. Museokävijät ovat saaneet seurata Niskalan työskentelyä Malvan Käymistilassa loka- ja marraskuun aikana.

Seinämaalaus on suunniteltu museon tunnelmaa ja käymistilan tilaa ajatellen. Se on koostettu osittain Niskalan aiempien taidegrafiikkana painettujen teosten yksityiskohdista. Suunnitteluprosessissa teokseen on tuotu erilaisia maalaamisen ja liikkeen jälkiä, joita käyttämällä Niskala on pohtinut millaisilla tavoilla voi muodostaa suuren maalauksen.

– Tila itsessään on mielestäni raikas ja kaunis. Se on museovierailijoille valoisa hengähdyspaikka – kuin olohuone näyttelyiden keskellä: siellä voi levätä, katsella suuresta ikkunasta ulos, pohtia näyttelyiden herättämiä ajatuksia, antaa mielen harhailla tai viettää aikaa seurassa, kuvailee Niskala.

Jenni Niskala, Olossa ja menossa, 2023 (yksityiskohta). Kuva Karoliina Redsven.

Teoksen julkistamistilaisuudessa julkaistiin teoksen nimi: ”Olossa ja menossa”. Teos on oodi museovierailulle, haaveilulle ja menossa olemiselle. Se voi olla kotoa irtaantumista, maiseman vaihtamista tai toisten maailmojen kohtaamista.

– Seinämaalaus jatkaa oikealta puolelta ikkunan maisemaa. Lehmusten siemenet kiertyvät kevyeen pyörteeseen, joka yhdistyy valoisaan ja unenomaiseen, tilassa ja liikkeessä olevaan maalauskokonaisuuteen. Katsojalla on vapaus tulkita, tutkia, inspiroitua ja haaveilla maalauksen äärellä – niin kuin museokäyntien luomat tunnelmat ovat antaneet myös itselleni paljon iloa ja inspiraatiota, kertoo Niskala.

Kuvataiteilija Jenni Niskala on Lahden Muotoiluinstituutista sekä Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta valmistunut kuvataiteen maisteri ja taidegraafikko. Niskalan taiteellinen toiminta pohjautuu taidegrafiikan painotekniikoiden, useimmiten mokulitografian, puupiirroksen ja telaustekniikkojen kanssa työskentelyyn ja niiden soveltamiseen. Niskalan teoksia on mm. HUS:in, Valtion, Jyväskylän taidemuseon ja Suomen taideyhdistyksen kokoelmissa.

”Olossa ja menossa” on esillä Malvan 4. kerroksessa sijaitsevassa Käymistilassa.

Lisätietoa:

Elina Suutari
Näyttelyamanuenssi

Malvan viestintä:

Petra Hasila
Viestinnän asiantuntija