Lahden taidemuseo täytti 70 vuotta 10.12.2020

Kuva: Ville Rauhala

Torstai-illasta lähtien Väinö Hovilan puistotie on juhlavalaistu ja puistotien tuntumasta löytyy Flowers of Life -taiteilijaryhmän suurikokoisia valotaideteoksia. Teoksia ja juhlavaloja voi käydä ihastelemassa 4.1.2021 asti. Museon syntymäpäivä näkyy myös radiomastoissa, sillä Lahti Energia valaisee radiomastot taidemuseon pyöreiden vuosien kunniaksi keltaisella museon syntymäpäivänä 10.12.

Juhlavaloja ihastelemaan saapuvien suositellaan noudattavan turvavälejä ja käyttävän suositusten mukaisesti kasvomaskeja.

Taidemuseon syntymäpäivän viettoon voi osallistua verkossa onnittelemalla 70-vuotiasta museota. Onnittelu tapahtuu jakamalla sosiaalisessa mediassa onnittelukuva tai -video aihetunnisteella #lahdentaidemuseo70 ja merkitsemällä Lahden museot kuvaan. Onnitteluja jaetaan edelleen Lahden museon sosiaalisen median tileillä.

Lahden taidemuseon muut 70-vuotisjuhlallisuudet siirretään vuodelle 2021.

Taidemuseolla monipuolinen tehtävä

Lahden taidemuseo on tehnyt alueellaan merkittävää työtä vuosien ajan muun muassa näyttelyiden ja kokoelmien parissa. Taidemuseon kokoelmiin kuuluu yli 4700 teosta. Kaikkiaan museon hoidossa on silti yli 9000 taideteosta, kun huomioidaan myös Lahden kaupungin taidekokoelma julkisine veistoksineen ja useat museoon sijoitetut muut taidekokoelmat.

Lahden taidemuseo toimii lisäksi alueellisena taiteen asiantuntijana Päijät-Hämeessä.

Pysyvät tilat taiteelle saadaan 70 vuoden odotuksen jälkeen

Kun Lahden taidemuseo perustettiin Viipurin taidemuseosta periytyneiden taideaarteiden ympärille vuonna 1950, sijoitettiin museo väliaikaisesti Teknillisen virastotalon ullakkokerrokseen Vesijärvenkadulle. Toiveissa oli luoda kulttuurilaitoksia yhdistävä rakennus, jossa museo olisi toiminut yhdessä mm. teatterin kanssa. Hanke ei kuitenkaan toteutunut. Museo toimi väliaikaisissa tiloissa Vesijärvenkadulla vuoteen 2018 asti.

Vuosien varrella taidemuseon sijaintipaikoiksi on esitetty Kartanoa Historiallisen museon vieressä, Pikku Vesijärven rantaa ja Paavolan kulttuurikeskusta. Museon pitkä odotus päättyy 2020-luvulla, kun pysyvät tilat taiteelle saadaan uuden museon avautuessa Malskilla keväällä 2022.

Malskille avautuvan uuden taidetta, julisteita ja muotoilua esittelevän museon muodostavat kaksi ainutlaatuista toimijaa: Lahden julistemuseo ja Lahden taidemuseo. Uusi museo mahdollistaa entistä monipuolisempien näyttelyiden järjestämisen ja luo puitteet laajalle tapahtumatoiminnalle.

Lisätiedot

Marita Kajander
Projektinjohtaja
Puh. 044 4826 412

Hannu Takala
Vt. museonjohtaja, tutkimuspäällikkö
Puh. 050 5594 158