Lahtelaisten valitsemat julisteet tulevat torille toukokuussa

372 ääntä. Indikaattorit, Pekka Loiri, Suomi, 2007

Lahden Kauppatorille toteutetaan kahdeksan julistetta, jotka lahtelaiset äänestivät jatkoon laajemmasta joukosta. Oman mielipiteensä kävi kertomassa yli tuhat lahtelaista. 

Maalis-huhtikuussa avoinna olleessa äänestyksessä valinta tehtiin 18 teoksesta. Kaikki julisteet ovat Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan julistekokoelmasta. Julisteiden teknisestä toteutuksesta vastaa kaupunkiympäristön palvelualue.  

Julisteet näkyvät Vapaudenkadulle

Julisteet kiinnitetään torin pohjoispuolen torirakennuksiin toukokuun aikana. Ne ilahduttavat siis jatkossa Vapaudenkadun puolella kulkevia.

Julisteet toteutetaan alumiinilevyille, jotka kiinnitetään vahvasti seinään. Myöhemmin samoille julistepaikoille voidaan vaihtaa uudet sisällöt keskustassa kulkevia piristämään.

Julistetaidetta toivotaan lisää ja muuallekin kuin keskustaan

Äänestykseen osallistuneet antoivat myös palautetta julisteista ja kertoivat toiveistaan tuleville näyttelyaiheille. Vastanneista 87 % haluaisi nähdä enemmän julistetaidetta kaupungilla liikkuessaan. Kommenteissa toivottiin julistetaiteen näkyvän muuallakin kuin kaupungin keskustassa.

Ylivoimaisesti suosituimpia aihetoiveita tulevaisuuden julistenäyttelyille olivat luonto, tasa-arvo, Lahti ja paikallinen historia, urheilu ja eläimet. Lisäksi moni toivoi iloisia aiheita ja värikästä sekä piristävää julistetaidetta.

Kritiikkiä esitettiin siitä, ettei ensimmäisen näyttelyn vaihtoehdoissa ollut julisteita paikallisilta taiteilijoilta. Osa äänestäneistä koki myös julisteiden aihepiirin – ilmastonmuutoksen ja huolen ympäristöstä – synkäksi, jotkut puolestaan ajankohtaisen puhuttelevaksi.

Elävöittämistoive tuli asukkailta ja yrittäjiltä

Asukkaat ja yrittäjät ovat esittäneet toiveen, että torin viihtyisyyttä parannettaisiin. Osallistuvassa budjetoinnissa lahtelaiset äänestivät jatkoon asukasidean Kauppatorin elävöittämisestä. Idean toteutukseen varattiin 6000 euroa.

Tuloksena on jo toteutettu asukkaiden ideoima digitaalinen kello- ja lämpötilanäyttö torirakennuksen katolle. Julisteet ja toriparkin sisäänkäyntien luokse tuotavat kasvit ovat myös osa osbu-asukasidean toteutusta.

Kysy lisää

Hanna Suihko
Kokoelma-amanuenssi

Julistekokoelmat