Malvan keväässä lisää mielettömiä taide-elämyksiä

Adrien M & Claire B, XYZT, Abstract Landscapes. Kuva Adrien M & Claire B

Malvassa avautuu maaliskuussa yleisön rakastaman Klaus Haapaniemen soolonäyttely Vaeltajat. Ensi kertaa Suomessa nähtävä ranskalainen Adrien M & Claire B tuo Malvaan toukokuussa digitaalisista installaatioista rakentuvan Valon huomassa -näyttelynsä.   

Klaus Haapaniemi on yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimmista nykymuotoilijoista. Haapaniemen ja Mia Walleniuksen Klaus & Co -muotoiluyrityksen työt ovat saaneet vaikutteita luonnon mystiikasta, suomalaisista kansantarinoista sekä perinteisestä koristetaiteesta. Suomalaiset tuntevat Haapaniemen erityisesti hänen Iittalalle suunnittelemistaan Taika- ja Tanssi-astiastoista. 

Vaeltajat-näyttely kuljettaa kävijänsä keskelle taianomaista ja kiehtovaa maisemaa. Näyttely muodostuu telttoja muistuttavista tekstiiliteoksista, jotka kätkevät sisäänsä lasiveistoksia. Taidokas käsityö ja aineettomat mediataideteokset luovat kokonaisvaltaisen ja unohtumattoman elämyksen.  

Vaeltajat on kokonaistaideteos, joka rakentuu äänimaailmasta, liikkuvasta kuvasta ja sisäänsä kutsuvista teltoista. Ajatuksenani on luoda tuokiokuvia, jotka kutsuvat yleisön muodostamaan oman tarinansa teoksen maailmasta. Mielessäni ovat olleet kuvitteelliset kulttuurit ja niiden uskomukset, jotka punoutuvat yhteen ja luovat oman visuaalisen kielensä. Vaeltajat on tulevaisuuden leiri, jossa käsintehdyt ja digitaaliset materiaalit yhdistyvät luoden omanlaisensa uuden mytologian, Haapaniemi kertoo.   

Klaus Haapaniemen Vaeltajat -näyttely on esillä Malvan kolmannessa kerroksessa 3.3.–3.9.2023. 

Ranskalaisen Adrien M & Claire B:n töitä ensimmäistä kertaa Suomessa 

Ranskalainen Adrien M & Claire B:n aloitti taiteellisen yhteistyönsä vuonna 2011. Claire Bardainne on kuvataiteilija, jonka taustat ovat graafisessa suunnittelussa ja lavastustaiteessa. Adrien Mondot taas on monialainen taiteilija, tietojenkäsittelytieteen asiantuntija ja jonglööri. Kaksikon töissä yhdistyvät taide, teknologia, tanssi sekä pikselit. Esimerkiksi lisättyä todellisuutta hyödyntämällä kaksikko luo vuorovaikutteisia, tilallisia ja digitaalisia installaatioita. 

Valon huomassa -näyttely on ensimmäinen kerta, kun Adrien M & Claire B:n maailmaa kiertäneitä teoksia nähdään Suomessa. Näyttely tarjoaa katsojille mahdollisuuden uppoutua elävään digitaaliseen taiteeseen ja kokea, kuinka kuvitteellinen, todellinen ja virtuaalinen ulottuvuus sulautuvat ainutlaatuisesti toisiinsa.  

– Olemme innoissamme mahdollisuudesta tuoda teoksemme Suomeen. Näyttely tarjoaa eräänlaisia suojapaikkoja, joissa voimme hoivata mielikuvitustamme, tehdä kokeiluja ja tutkia suhdettamme toisiin ja joissa voimme hengähtää rauhassa ja tuntea pehmeyden voiman, kertovat Claire Bardainne ja Adrien Mondot. 

Adrien M & Claire B:n Valon huomassa -näyttely on esillä Malvan ensimmäisessä kerroksessa 12.5.–1.10.2023. 

Taattua Malvaa 

Kevään näyttelyt jatkavat Malvan korkeatasoista linjaa. Malva on tarjonnut niin kotimaisille kuin ulkomaisillekin museokävijöille unohtumattomia elämyksiä visuaalisten taiteiden parissa. 

– Uudet näyttelyt ovat jälleen Malvaa parhaimmillaan. Haluamme tarjota kaikille kävijöillemme elämyksiä ja ikimuistoisia kokemuksia riippumatta iästä tai siitä, miten kokeneita taiteenkuluttajia he ovat. Sekä Vaeltajat että Valon huomassa ovat juuri tätä – kaikkia säväyttävää, elämyksellistä visuaalista taidetta, sanoo museoamanuenssi Paula Korte. 

Tervetuloa Malvaan ihastumaan ja vaikuttumaan!

Lisätiedot 

Tuulia Tuomi
Museonjohtaja

Lahden museoiden hallinto ja talous sekä yhteiskuntasuhteet

Päivi Roivainen
Näyttelypäällikkö