Malvan syksyn täydentää Sergei Pavlovin palkitut valokuvat

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvassa 25.11.2022 avautuva Sergei Pavlovin Pieni elämä -näyttely esittelee nuoren valokuvataiteilijan tuotantoa viimeiseltä seitsemältä vuodelta.  

Sergei Palvov (s. 1994, Viipuri) aloitti valokuvaamisen jo 14-vuotiaana paikallislehden toimituksessa. Sittemmin Pavlov on kerännyt mainetta muotikuvaajana, ja vuonna 2021 hän voitti arvostetun Hyèresin muoti- ja valokuva kilpailun American Vintage -palkinnon sekä yleisöpalkinnon. Malvassa nähtävä Pieni elämä -näyttely on kokonaistaideteos, joka rakentuu yli 60 Pavlovin valokuvasta.  

Pavlov työskentelee analogisen valokuvauksen keinoin. Hän kuvaa mustavalkofilmille ja vedostaa valokuvat perinteisesti pimiössä. Muotimaailmassa Pavlov onkin tullut tunnetuksi juuri ainutlaatuisesta ilmaisustaan, joka perustuu mustavalkofilmikuvaukseen ja luontaiseen taitoon käsitellä valoa. Malvan näyttely esittelee Pavlovin tuotantoa muotikuvaa laajemmin ja rakentaa seitinohuita mutta merkitykselliseksi kasvavia yhteyksiä muotokuvien, asetelmien ja arkipäiväisten havaintojen välille muodostaen runollisen kokonaisuuden, joka heijastelee taiteilijan suhdetta maailmaan.   

– Olen aina jollain tapaa tiennyt, että minun tehtäväni ei ole kuvata ihmiselämän kärsimystä ja tuskaa vaan enemminkin pyrkiä lievittämään tuota tuskaa kuvaamalla arkiseen iloon liittyvää hopeareunusta. Olen katsellut tätä maailmaa kameran etsimen läpi jo 14 vuoden ajan, enkä ole varma, kuka olisin ilman kameraani – tai miltä maailma edes näyttäisi, saati uskaltaisinko katsoa sitä lainkaan, jos en rajaisi maailmaa kameran etsimen kautta, Pavlov pohtii. 

– On hienoa voida esitellä nuoria, nousevia taiteilijoita Malvan ohjelmistossa. Pavlovin valokuvat ovat täynnä iloa ja kauneutta, ja Pavloville tärkeää on toivon tunteen luominen, kertoo Malvan museoamanuenssi Paula Korte.  

Teoskokonaisuuden valokuvat on poimittu Pavlovin eri sarjoista ja tilaustöistä vuosilta 2015–2022, ja valokuvat ovat käsin pimiössä vedostettuja hopeagelatiinivedoksia. Pavlov on valmistunut LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin valokuvauksen linjalta ja suorittaa parhaillaan maisteriopintoja Kuvataideakatemiassa. Pieni elämä -näyttely on esillä Malvan ensimmäisen kerroksen Päijännegalleriassa 25.11.2022–2.4.2023.   

Malvan syksyn näyttelyissä kotimaisia tähtiä  

Malvassa nähdään syksyllä 2022 kaikkiaan neljä näyttelyä, joissa kotimainen ja päijäthämäläinen osaaminen pääsevät esiin. Keväällä avautunut Juuret – aarteita kokoelmista -näyttely jatkaa lahtelaisen huonekalumuotoilun, suomalaisten julisteiden ja Malvan taidekokoelmien aarteiden esittelyä.   

Syyskuussa avautuneessa Erik Bruun, luonnollisesti -näyttelyssä nähdään mestarigraafikon julisteita ja muita luomuksia. Lokakuussa avautuneessa Nanna Suden Taiteilijatar ja raivoisa rakkaus -näyttelyssä nähdään väkeviä maalauksia viime vuosien ajalta, ja marraskuussa avautunut Marjatta Tapiolan Toisin sanoin -näyttely esittelee taidemaalarin klassikkoteoksia ja niiden upouusia tulkintoja. Sergei Pavlovin Pieni elämä -näyttely täydentää Malvan syksyn. 

Lisätiedot