Muotoilija Klaus Haapaniemi tuo Malvaan mytologisen Vaeltajat-kokonaistaideteoksen

Kuva: Karoliina Redsven

Haapaniemen soolonäyttelyssä yhdistyvät taidokas käsityö ja aineettomat mediataideteokset.

Tunnelmaan perustuvista teoksistaan tunnettu muotoilija Klaus Haapaniemi on loihtinut Malvaan vaeltajien leirin, joka kuljettaa taianomaiseen ja kiehtovaan maisemaan. Näyttelyyn kohoaa kangastelttoja, jotka kätkevät sisäänsä veistoksia. Leirin ympärillä aukeava avaruus kutsuu pohtimaan paikkaamme maailmankaikkeudessa. Teos pyytää näyttelyvieraat pysähtymään ja antautumaan mystisten virtausten vietäväksi kuvitteellisten vaeltajien reitillä. Vaeltajat-näyttely on syntynyt yhteistyössä eri alojen mestareiden, kuten puuseppien, lasinpuhaltajien ja liikkuvan kuvan ammattilaisten kanssa.

Vaeltajat on kokonaistaideteos, joka rakentuu äänimaailmasta, liikkuvasta kuvasta ja houkuttelevista teltoista. Ajatuksenani on luoda tuokiokuvia, jotka kutsuvat yleisön muodostamaan oman tarinansa teoksen maailmasta. Mielessäni ovat olleet kuvitteelliset kulttuurit ja niiden uskomukset, jotka punoutuvat yhteen ja luovat oman visuaalisen kielensä. Kokonaisuus muodostaa meditatiivisen elämyksen toisiinsa limittyvistä, ohikiitävistä tuokiokuvista. Vaeltajien leirissä vierailijalla on lupa uppoutua alitajuntansa syvyyksiin, tutustua kuvitteellisiin kulttuureihin ja sukeltaa niiden visuaalisiin pyörteisiin, Haapaniemi kertoo.

Klaus Haapaniemi (1970, Helsinki) on tämän hetken Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia muotoilijoita. Haapaniemi on valmistunut Lahden Muotoiluinstituutista, ja hän perusti Klaus Haapaniemi & Co -muotoiluyrityksen Mia Walleniuksen kanssa vuonna 2010. Haapaniemi tunnetaan erityisesti yhteistyötä Iittalan kanssa. Vuonna 2018 Klaus Haapaniemi sai muotoilun valtionpalkinnon.

Vaeltajat-näyttely nähdään Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvassa 3.3. – 3.9.2023.