Taidekokoelmat

Kuva: Lahden museot, kuvakokoelmat, Eetu-Pekka Heiskanen.

Sen lisäksi, että Malva esittelee taidetta näyttelyissään, on museolla myös keskeinen tehtävä taiteen säilyttäjänä. Hoidossamme onkin kaikkiaan yli 9000 taideteosta. Näitä teoksia voi ihastella esimerkiksi kirjastoissa, kouluissa ja kaupungin kaduilla. Kokoelmiemme helmiin pääsee tietysti tutustumaan myös Malvan tulevissa näyttelyissä.

Taideteos katuvalopylväässä. Teoksessa kultainen hanhi värikkäässä pesässään.

Julkinen taide

Taidetta pääsee ihastelemaan myös kaupungin kaduilla. Teemme jatkuvasti työtä yhdessä muiden toimijoiden kanssa tuodaksemme yhä enemmän taidetta ilahduttamaan kaupunkilaisia.

Taideteosvaraston taideteoksia verkkoseinällä.

Sijoituspalvelu

Lahden kaupunki ylläpitää taidekokoelmaa, jonka teoksia sijoitetaan erilaisiin tiloihin.

Lisätietoa tulossa pian!

Odotusaula, jonka seinällä kaksi kehystettyä taideteosta.

Sijoituspalvelun toiminnassa rajoituksia

Lahden kaupungin taidekokoelman teosten sijoituspalvelun toimintaa rajoitetaan Malvan valmistumiseen asti.

Museon kokoelma

Museon omiin kokoelmiin kuuluu yli 4700 teosta, lähinnä kotimaista ja paikallista taidetta 1950-luvulta nykypäiviin. Kokoelmien pääpaino on kotimaisessa ja Päijät-Hämeen alueen taiteessa. Muun muassa Väinö Hämäläisen, Pentti Melasen, Reino Hietasen, Mauno Hartmanin, Olavi Lanun, Matti Koskelan ja monen nuoremman polven taiteilijoiden teoksia on pyritty hankkimaan kokoelmiin.

Lahden kaupungin taidekokoelma

Lahden kaupunki ylläpitää omaa taidekokoelmaa, jonka teoksia sijoitetaan eri paikkoihin. Toiveena onkin, että kaupungin ja museon kokoelmat täydentäisivät toisiaan, ja että myös sijoitettuja teoksia käytettäisiin näyttelytoiminnassa.

Lahden kaupungin taidekokoelmassa on noin 2 300 teosta – maalauksia, veistoksia, grafiikkaa ja taidekäsityötä. Kokoelman pääpaino on paikallisten taiteilijoiden tuotannossa, siihen on luetteloitu myös kaupungin 80 julkista taideteosta ja entisen Nastolan kunnan taidekokoelmat, jotka siirtyivät vuonna 2016 tapahtuneen kuntaliitoksen myötä Lahden kaupungin omistukseen.

Sijoitettavien teosten hankintaperiaatteet poikkeavat usein taidemuseon omien kokoelmien muodostamisperusteista. Ratkaisevaa on teoksen sopivuus aiottuun tilaan. Hankinnoilla on usein tuettu paikallisia taiteilijoita.

Lisätietoja

Liisa Mäkitalo
Museoamanuenssi